Tuesday, November 17, 2015

Keow teow/mee hoon sup chinese style

Sejak anak 2 ni,update blog separate .
Upload picture dulu pas sehari baru update recipe.huhu..

Well recipe ni sgtla senang,if only I tau buat keow teow sup cina style sesenang ni,dh lama buat.
It's my son's favourite.
Every time if gi Kedai ada menu ni,dia mmg suka.
So mohla mak dia buat, terjamin kehalalan dan bersih.



Recipe for the sup.

1) Amik 2 gengam ikan bilis dan rebus dalam periuk besar, rebus dalam 30 minit. Lagi lama lagi sedap sup dia sb sum sum ikan bilis akan keluar. Tapi if nak lg sedap, rebus sekali kulit udang.So udang leh celur je masuk sekali dalam sup.

2) Potong 4 Biji bawang Putih dan tumis dalam kuali berlainan sampai keperangan.
     Keluar ikan bilis bersama  kulit udang dan asingkan
    Then, masuk kan bawang Putih tu dalam rebusan air ikan bilis.

3) Masukkan fish ball dan tauhu kering.
    Then,minyak bijan, garam, lada sulah, and gula jika  perlu.

4) At the same time, celur keow teow/ mee hoon.
     Also celur sawi  jepun,taugeh,udang (hari tu I tak guna udang)

5) Bila nak mkn, satukan bahan  celur bersama sup.
     Tabur bawang goreng bersama daun sup utk lebih pergh. !!




Tuesday, October 20, 2015

Placenta previa di Hospital Putrajaya

Pengalaman pregnant anak ke 2 ni betul2 menguji mental and fizikal kami sekeluarga.
Dari mula pregnant dgn morning sickness, then akhir trimester ken warded for 15 hari di hospital before delivery.
 Bak cerita pasal my kes placenta previa ni mmg panjang.
Discover that my placenta low masa 22 weeks. Time ni baru balik umrah and do details scan.
But Dr cakap too early coz placenta akan berbahaya baik but if until 30 weeks still placenta remain low so chances of placenta previa are quite high,chima tak tau mana jer..

Seriously in not sure mcm mana blh placenta previa ni,coz my first baby deliver normal,I dun smoke or drink,I'm below 35 bla bla..
Tp dh kuasa Allah so redha jerla.
I rasa maybe I terlebih aktif esp during umrah, bak kata my BFF time tu tamak pahala and mana datang energy pn tak tau.
But overall Allah permudahkan my umrah.

On 32 weeks, me and husband went to Umra Hospital untuk buat details scan lagi. Sb I nk recon firm btol ke placenta low. After scan , dr confirm it's placenta previa and he suggest to follow up at government hops bcoz if nk beranak kt Umra facilities dia tak cukup.
Time tu Dr Niraj explain that my placenta mcm time bom,anytime boleh explode and can cause bleeding. bila bleeding tu yang bahaya.So dia suruh buat Buku merah asap sb time tu less than a week nak raya.

Tp masih degil and continue check up with Dr Siti sjmc.
Then my Jiran ask me to seek for another opinion and to Columbia Asia Puchong we go jumpa Dr Raja Juhaidah.
Went to see her and after scan, she said mcm placenta accreta pulak.Something like placenta melekat di pundi kencing. And she said she cannot take my case takut bleeding byk time delivery and facilities at Columbia Puchong xde their own blood bank.
She terus buat Surat to refer hospital putrajaya immediately.

So bermulalah my end of trimester at Hospital Putrajaya.
Dr Juhaidah refer me to Dr Wan Hazim which is the head of o&g and only male specialist o&g di hpj.
Suspens jgk masa gi Hospital Putrajya and it's my first time at govt hospital and to my surprise service at Hpj mmg tip top..
All the staffs and nurses mmg baik sgt.
Takdela mcm orang cakap nurse at govt hops garland or whatsoever,I ni dh la xde Buku merah only depends on reference letter and copy of my medical report pun diary layan elok.

So nk dipendek kan cerita,Dr Hazim said its confirm placenta previa stage 3 and I kena warded till delivery for monitoring.
Went to see him on Tuesday and pattnya warded immediately but Dr Hazim kasi 'kelonggaran' so I kena warded on Saturday afternoon.


So this is my room, alhamdulillah dapat first class single room.
Upon register kena deposit Rm 800, sb me and husband are not govt servant
My room Rm 80/per day only.
Bilik besar,bersih (cleaner Akan cuci bilik 3x per day),own toilet and ada tv.
In fact I think my rooms much better and cleaner than single room at sjmc kecuali tilam keras skitla.
For the first 4 days mmg makam nasi and lauk for lunch and dinner sampan mmg dh bosan,
Then Baru I can order ala carte menu (include in package) so ada lagi dptla makam chicken chop,fish n chip,me kari (sedan jgk makanan hops,not bad).
Cuma Yerla boring jugak duk sorang coz takleh Jln byk if nk turun jumpa my son kt bawah orang kena amok I bak turun nail wheelchair.


After a week plus,I dh nk start give up.Boring and same routine every day.
Nurse will check every 3 hrs to check bp and baby's heartbeat. 2 hari sekali Akan buat ctg scan in the morning.
Sometimes kena amik darah for sample.

Ingt lagi few days before I deliver my baby,me mmg.  rasa down sangat.
Hati meronta nk keluar jejalan and byk lg barang baby tak settle.
I cried a bucket to my husband coz I miss my son n home so much.
Sib baik almost every day visiting hours ada je datang visit.
Husband,my family and close friends datang soap bekelah beak food I ngidam.

Overall I mmg sangat happy dengan service and facilities at Hpj.
Dari nurses to cleaner to adik hangar foods semua dh jadi Kawan. Siap kekadang mintak tlg belikan barang and foods.
Alhamdulilla,I'm well taken care there by doctors and nurses.
Nurses semua sangat friendly,tak garang, helpful.
Bravo to all doctors and nurses at Wad 2A ,Hospital Putrajaya.






Friday, August 14, 2015

#keeponfighting

Seriously people around me always see me an independent lady, strong, and whtever type.
But seriously its not easy for me handle things.
Im not a superwomen, im just an ordinary normal women,
who have feelings but its just that i dont really express my feelings with others.
Yes, im the type yang jenis secretive and only share with some certain ppl yg i comfortable.

To tell the truth, with this test i got from Him masa 2nd pregnancy ni i cant handle it
In my every doa, i alwiz doa that Allah will give me strength physical  and mental to face his test,
Coz i know he wont test his umat if they can handle it,
Kata orang sakit adalah penghapus dosa.
Everything happen for a reason and always believe in qada & qadar.
Always.

Today genap 7 hari im bed rest at hospital.
Im ok staying alone here without being accompanied by anyone.
Im ok sleeping atas katil keras ni.
Im ok with hospital food,
Im ok takleh active jalan kesana kemari n kena naik wheel chair,
BUT...
Being apart with my husband especially my son really makes me....
Tahla susah nk cakap feelings tu.
Only Allah knows.




After 5 days being apart from my Hz, at last yesterday my family bawak dia to hospital to visit me after school.
Makin montel mommy tgk anak mommy .
I know he miss me soo much so do me.
when i ask him "did you miss me"
He answered "yes, i miss you mommy" sambil peluk i.
Few days ago when my husband pick him up from school ,he told me that on the way back home,
Hz was holding Mr hubs hp, and scroll my picture and said " I miss u mommy" sambil cium hp tu.

It really break my heart when i heard that.
He miss us being together as a family but he knows that he have to sacrifice the feelings for a while
While mommy and baby 'fighting' thru this battle.

Al- Quran surah 2 verse 153:
Allah is with those who have patient.




Manggi mee mr hubby

Bismillah..

Well its been a quite stressful and challenging month for me.. Have some complications with my 2nd pregnancy but nothing so serious. Alhamdulillah i still can handle it and my baby are fine And now im on bed rest at government hospital. Yes gi check up since i knew im pregnant at Sjmc but end up insyallah will deliver my baby in government hospital. A very long story. Will do an entry of it and publish dunt know when. Actually dh draft the entry, its just that im not ready to post it. I just draft it for my own reference in the future pasal my journey 2nd pregnancy ni.

Now almost 6 days bed rest kt sini. Nasib baik dapat bilik single so okla sikit. Takdela rasa cm kepam jer kan. And surprisingly the nurses at govt hospital ni mostly very nice in fact better nurse dari kt sjmc privte yg i pernah gi dullu.

First time sejak kahwin being apart this long with Mr Hubs
Tula bila dekat selalu gadoh,bila jauh rindu to the max.
Well sepanjang kahwin,i discover Mr hubs obviously not a good cooker.
Sometimes ada la jgk effort dia akan buat english breakfast on weekend,
tapi mmg penuh sink dgn kuali semuawpun hanya masak scramble egg,hotdog & mushroom soups.
But , the effort that counts.
And suddenly  i miss his cooking while kat hospital.
Yerla duduk saje tak buat apakan bed rest, and bilik aircond sejuk gila,
Ish.. if makan manggi mesti sedap.

Well to tell the truth, Mr hubs makes the best maggi ever.
I buat mesti tak jadi manggi dia buat.
Air dia just nice, kuah tak cair sgt,tak pekat sgt,
Telur pun tak masak sgt n just nice. medium well.
While typing this pun ku dh terliur.

So maka this pregnant lady yang alone in the room jadi emo la kejap,
Facetime my hubby mengadu ngidam nk makan manggi
Ngadu sambil kesat air mata #emosungguh
Tapi tak mo yang maggi in cup
Nak yang masak atas dapur and rasa cm my hubs masak.

Emo sugguh perempuan mengandung ini.
Nak dibuat cite,the next day,my mil msg cakap nk visit and ask me what i want
Terus cakap nk pinjam her travel rice cooker and manggi kari.

So last night, around 10 pm,dapatla lepaskan ngidam skit masak manggi.
Not as best as my Mr hubs buat ( well obviously) but at least sedap woo makan manggi dalam bilik sejuk gila..



Bak kata pepatah, jauh dimata dekat di hati. So always appreaciate the moments while you are together. Bila dah jauh barula rasa rindu2an walaupun masakan maggi nya...

Tuesday, August 11, 2015

Crispy Chocolate chips ala famos amos

Orang buat kuih raya masa bulan ramdhan, tapi we all buat pada bulan syawal.hihi... At least buat time dah abis puasa,takde la iman rasa tergugat sgt coz boleh rasa..


Saw this recipes in facebook.
Then saja olah balik kasi ikut tekak and kecrispyan biskut tu..
And surprisingly,mmg sedap my sis buat..



Here the recipe :
1 cawan butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
1 tea spoon soda bikarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yang dimesin halus ( ini recipe crispy)
12 oz chocolate chips
1/2 tea spoon garam
9 oz chocolate cadburry ( parut)
2 biji telur
1 tea spon baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (walnut,almond & hazel)
1 tea spoon esen vanilla


Cara :
1 ) Pukul butter & gula hingga gebu.
2) Masukkan telur dan esen vanilla, campurkan dgn tepung gandum, oat, garam, baking powder dan soda bikorbonat.
3)Masukkan chocolate chips, Cadbury bar ( yang telah diparut ), dan chopped nuts. Sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4) Kemudian sudukan ke  dalam loyang dalam jarak 2 inci. Buat cam bebola kecil dlm 10sen,sb nanti biskut akan kembang masa bakar.
5) Bakar dalam 15 minit pada suhu 170 c.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...