Tuesday, August 11, 2015

Crispy Chocolate chips ala famos amos

Orang buat kuih raya masa bulan ramdhan, tapi we all buat pada bulan syawal.hihi... At least buat time dah abis puasa,takde la iman rasa tergugat sgt coz boleh rasa..


Saw this recipes in facebook.
Then saja olah balik kasi ikut tekak and kecrispyan biskut tu..
And surprisingly,mmg sedap my sis buat..



Here the recipe :
1 cawan butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
1 tea spoon soda bikarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yang dimesin halus ( ini recipe crispy)
12 oz chocolate chips
1/2 tea spoon garam
9 oz chocolate cadburry ( parut)
2 biji telur
1 tea spon baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (walnut,almond & hazel)
1 tea spoon esen vanilla


Cara :
1 ) Pukul butter & gula hingga gebu.
2) Masukkan telur dan esen vanilla, campurkan dgn tepung gandum, oat, garam, baking powder dan soda bikorbonat.
3)Masukkan chocolate chips, Cadbury bar ( yang telah diparut ), dan chopped nuts. Sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4) Kemudian sudukan ke  dalam loyang dalam jarak 2 inci. Buat cam bebola kecil dlm 10sen,sb nanti biskut akan kembang masa bakar.
5) Bakar dalam 15 minit pada suhu 170 c.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...