Tuesday, November 17, 2015

Keow teow/mee hoon sup chinese style

Sejak anak 2 ni,update blog separate .
Upload picture dulu pas sehari baru update recipe.huhu..

Well recipe ni sgtla senang,if only I tau buat keow teow sup cina style sesenang ni,dh lama buat.
It's my son's favourite.
Every time if gi Kedai ada menu ni,dia mmg suka.
So mohla mak dia buat, terjamin kehalalan dan bersih.



Recipe for the sup.

1) Amik 2 gengam ikan bilis dan rebus dalam periuk besar, rebus dalam 30 minit. Lagi lama lagi sedap sup dia sb sum sum ikan bilis akan keluar. Tapi if nak lg sedap, rebus sekali kulit udang.So udang leh celur je masuk sekali dalam sup.

2) Potong 4 Biji bawang Putih dan tumis dalam kuali berlainan sampai keperangan.
     Keluar ikan bilis bersama  kulit udang dan asingkan
    Then, masuk kan bawang Putih tu dalam rebusan air ikan bilis.

3) Masukkan fish ball dan tauhu kering.
    Then,minyak bijan, garam, lada sulah, and gula jika  perlu.

4) At the same time, celur keow teow/ mee hoon.
     Also celur sawi  jepun,taugeh,udang (hari tu I tak guna udang)

5) Bila nak mkn, satukan bahan  celur bersama sup.
     Tabur bawang goreng bersama daun sup utk lebih pergh. !!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...