Showing posts with label foods. Show all posts
Showing posts with label foods. Show all posts

Tuesday, November 17, 2015

Keow teow/mee hoon sup chinese style

Sejak anak 2 ni,update blog separate .
Upload picture dulu pas sehari baru update recipe.huhu..

Well recipe ni sgtla senang,if only I tau buat keow teow sup cina style sesenang ni,dh lama buat.
It's my son's favourite.
Every time if gi Kedai ada menu ni,dia mmg suka.
So mohla mak dia buat, terjamin kehalalan dan bersih.



Recipe for the sup.

1) Amik 2 gengam ikan bilis dan rebus dalam periuk besar, rebus dalam 30 minit. Lagi lama lagi sedap sup dia sb sum sum ikan bilis akan keluar. Tapi if nak lg sedap, rebus sekali kulit udang.So udang leh celur je masuk sekali dalam sup.

2) Potong 4 Biji bawang Putih dan tumis dalam kuali berlainan sampai keperangan.
     Keluar ikan bilis bersama  kulit udang dan asingkan
    Then, masuk kan bawang Putih tu dalam rebusan air ikan bilis.

3) Masukkan fish ball dan tauhu kering.
    Then,minyak bijan, garam, lada sulah, and gula jika  perlu.

4) At the same time, celur keow teow/ mee hoon.
     Also celur sawi  jepun,taugeh,udang (hari tu I tak guna udang)

5) Bila nak mkn, satukan bahan  celur bersama sup.
     Tabur bawang goreng bersama daun sup utk lebih pergh. !!




Friday, August 14, 2015

Manggi mee mr hubby

Bismillah..

Well its been a quite stressful and challenging month for me.. Have some complications with my 2nd pregnancy but nothing so serious. Alhamdulillah i still can handle it and my baby are fine And now im on bed rest at government hospital. Yes gi check up since i knew im pregnant at Sjmc but end up insyallah will deliver my baby in government hospital. A very long story. Will do an entry of it and publish dunt know when. Actually dh draft the entry, its just that im not ready to post it. I just draft it for my own reference in the future pasal my journey 2nd pregnancy ni.

Now almost 6 days bed rest kt sini. Nasib baik dapat bilik single so okla sikit. Takdela rasa cm kepam jer kan. And surprisingly the nurses at govt hospital ni mostly very nice in fact better nurse dari kt sjmc privte yg i pernah gi dullu.

First time sejak kahwin being apart this long with Mr Hubs
Tula bila dekat selalu gadoh,bila jauh rindu to the max.
Well sepanjang kahwin,i discover Mr hubs obviously not a good cooker.
Sometimes ada la jgk effort dia akan buat english breakfast on weekend,
tapi mmg penuh sink dgn kuali semuawpun hanya masak scramble egg,hotdog & mushroom soups.
But , the effort that counts.
And suddenly  i miss his cooking while kat hospital.
Yerla duduk saje tak buat apakan bed rest, and bilik aircond sejuk gila,
Ish.. if makan manggi mesti sedap.

Well to tell the truth, Mr hubs makes the best maggi ever.
I buat mesti tak jadi manggi dia buat.
Air dia just nice, kuah tak cair sgt,tak pekat sgt,
Telur pun tak masak sgt n just nice. medium well.
While typing this pun ku dh terliur.

So maka this pregnant lady yang alone in the room jadi emo la kejap,
Facetime my hubby mengadu ngidam nk makan manggi
Ngadu sambil kesat air mata #emosungguh
Tapi tak mo yang maggi in cup
Nak yang masak atas dapur and rasa cm my hubs masak.

Emo sugguh perempuan mengandung ini.
Nak dibuat cite,the next day,my mil msg cakap nk visit and ask me what i want
Terus cakap nk pinjam her travel rice cooker and manggi kari.

So last night, around 10 pm,dapatla lepaskan ngidam skit masak manggi.
Not as best as my Mr hubs buat ( well obviously) but at least sedap woo makan manggi dalam bilik sejuk gila..



Bak kata pepatah, jauh dimata dekat di hati. So always appreaciate the moments while you are together. Bila dah jauh barula rasa rindu2an walaupun masakan maggi nya...

Tuesday, August 11, 2015

Crispy Chocolate chips ala famos amos

Orang buat kuih raya masa bulan ramdhan, tapi we all buat pada bulan syawal.hihi... At least buat time dah abis puasa,takde la iman rasa tergugat sgt coz boleh rasa..


Saw this recipes in facebook.
Then saja olah balik kasi ikut tekak and kecrispyan biskut tu..
And surprisingly,mmg sedap my sis buat..



Here the recipe :
1 cawan butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
1 tea spoon soda bikarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yang dimesin halus ( ini recipe crispy)
12 oz chocolate chips
1/2 tea spoon garam
9 oz chocolate cadburry ( parut)
2 biji telur
1 tea spon baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (walnut,almond & hazel)
1 tea spoon esen vanilla


Cara :
1 ) Pukul butter & gula hingga gebu.
2) Masukkan telur dan esen vanilla, campurkan dgn tepung gandum, oat, garam, baking powder dan soda bikorbonat.
3)Masukkan chocolate chips, Cadbury bar ( yang telah diparut ), dan chopped nuts. Sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4) Kemudian sudukan ke  dalam loyang dalam jarak 2 inci. Buat cam bebola kecil dlm 10sen,sb nanti biskut akan kembang masa bakar.
5) Bakar dalam 15 minit pada suhu 170 c.


Friday, June 19, 2015

Craving pregnancy no 2

Alhamdulillah..Pejam celik im entering my 3rd trimester.. And today 2nd day of ramadhan,alhamdulilah so far still bertahan for these 2 days. Hopefully i can complete my 1 mth puasa. To tell truth , its not easy masa 3 trimeter  to complete my puasa. But insyallah, doa byk2 moga dipermudahakan this time.

I realise that my cravings towards food mmg different compare to pregnant Hz. Dulu time Hz, nasi is really my 'hidangan wajib'. I can have nasi for brekfast,lunch, blk keja at 6pm and also for dinner. I even sometimes bangun tgh mlm , korek nasi makan dgn telur mata or nugget pun dh puas then terus masuk tido. This time still makan but not as frequent time pregnant Hz, tp i prefer western food. I read somewhere ada yg cakap apa yg kita makan masa pregnant nnt anak kita akan suka jgk food tu. I must admit that i agree with that statement coz Hz eat almost everything tanpa skit pun fussy. He can even have nasi with masak lemak perut lembu and he love it.. 

Both pregnancy mmg high maintenance baby la jgk, time Hz every week i will ask my husband to bring me to Victoria Station just to have my Black Pepper steak. Every week with the same menu and everytime makan i will like ' hmm sedpanya' mcm first time makan. Kiranya cam really menikmati the steak. But this time, steak mmg tak masuk list. Ada jgk mommy rasa nk makan steak but i think my baby reject it. After makan steak pening kepala tp yg pasti sure sakit perut. Everytime makan steak. But i love ice cream and only ice cream Baskin robbins. After makan if boleh mmg nk BR for my desert. If ada ice cream lain i ok la tp tak sepuas wen i get my BR and my favourite 'love potion'. Ish sedap tol dengan masam2 manis tu.Ni time taip pun rasa terliur je. And i can finish 1 quart in 1 hour..Wah! sib baik my sugar masa check dr ok. Suspens jgk.

But one thing common about both preganancy my craving of Durian. Yes, raja segala buah.. Just by tgk picture durian in facebook or instagram mmg blh buat i terliur tahap max. Hari tu ada gi ss2, but all the stalls dh kena kena roboh and sib baik depan balai ss2 ada jual durian dalam lori. So i manage to grab udang merah for rm 25 per kilo.. Oklah lepas gian mak buyong.. Satu biji udang merah durian dptla satu polistren cost me Rm 50. Now i baru tau the stalls at ss2 move to Jalan Harapan, Pj. Somewhere near ss2 jgkla..






Cerita durian not ending there, masa trip to Penang a week before ramadhan pun mmg one of the mission to cari durian. Malangnya time i pergi belum musim durian tapi elok je i dh blk kl the next day musim durian balik pulau baru start.. Ish.. !! So masa penang we went to Jalan Susu near Macalister Road.Price i rasa quite expensive RM 35 per kg for durian merah tp sb teringin makan n bayar jerla sambil tutup mata..



At least ada satu menda yang abang and adik ni  common in terms of foods,their love for Durian.. haha..

Wednesday, July 23, 2014

IfTHOR for Ramadhan 2014

When you already have your own family and work, its soo hard to gather everyone at the same time.. Coz sometimes when you are free, ada kekawan yang tak free.. So to find right times to hang out together sometimes sgtlah mustahil . But whatever it is, I love ramadhan not only bcoz its a holy month, but at last i get find some time to hang out with them.. Macam dh jadi tradisi annual iftar memang menda wajib that we all looking forward and the same time to catch up update plus stories about all my friends..

1) Iftar with my close friends plus celebrating our darling Adilah birthday at Serai, Empire. Alhamdulilah, despite we all dh jarang lepak together i think this Ramadhan it brings all of us together again.




2) Iftar with my Uitm sweethearts at Havoc Bistro, Kampung Bharu. And off course with our favourite meal, Big mouth roti john!!  It was a good catch up to plan our annual girls trip and also our big project trip for 2015. Ohh i just can wait..




3) Iftar at Ain's place plus project kuih rays.. Eventho its a last minute plan like 3pm baru decide tapi memang seronok coz we all cooked together nasi ayam, cream caramel , poppa cheese and yang paling best, its our first time buat chocolate chips bergantung pada recipe my sil  without any experience. Its soo funny when everyone so panic takut kuih bentat ke later..











4) Iftar with the family is the best !! Get to spend time with my in laws almost every weekend and the best menu masa birthday mil makan masak lomak all the way from Wati corner, Nilai.. Till now still terbayang ikan patin masak lomak den...




And off course buka puasa paling chaos with my boys at Tony Romas. With the help of y younger brother, alhamdulillah we make it thru with the most 'havoc' boys while having our iftar. Boys will be boys but whatever it is they are my happiness..!




Monday, March 3, 2014

Nasi kukus Ilham at Mutiara Damansara

Im sure most of you mesti ada social media. If not intagram paling kurang pun MESTI ada facebook kan..I love social media cuma sometimes ada pro n cons nya..One of it ,it alwiz ruin my diet.

Recently i follow petakl.Its a page yang daily update about where to eat,and off course ku sudah tertawan when they upload picture of nasi kukus ilham ayam goreng rempah herba.And most people that i followed in intagram keep on updating about this restaurant almost everyday.




So tell me,sape yang tk drooling especially when u saw the kuah meleleh kat nasi,with sambal n ayam goreng peha tu..Maka,ke nasi kukus ilham la kita.





For my personal review,honestly i love it soo much.Even my son can finish satu bungkus nasi kukus.The rice just nice,the ayam goreng rempah okla sedap makan panas2 ( ive taste better ayam goreng rempah at nasi kukus bukit subang belakang kfc and pizza) BUT the kuah,sambal cili,sambal ikan bilis and acar nenas memang the bomb. Yes i might sound exaggerate but its true. Mostly nasi kukus just have cucumber as their side dish but here its different. The sambal cili is soo spicy sampai ke urat saraf but it blend well with the kuah n side dishes.

Overall i would say its one of the best nasi kukus in Klang Valley. Boleh lawan famous nasi kukus zaemah in kelantan.




Here the address :
7,Jalan PJU 7/16,
Mutiara Damansara,
Petaling Jaya.
(landmark near balai polis mutiara dsara,opposite surau).

Open daily : 1130 am- 10 pm

Tuesday, June 4, 2013

Wadihana Steak House,Setapak

Bila sebut pasal makan,i mmg paling laju..so on my lil bro birthday,i give the task to mr hubs cari location tempat makan and he decide to try Wadihana Steak House at PV 128,Setapak..

At first i was quite skeptical but i let him to choose and give it a try...Coz usually for western mmg akan pergi Chillis or Friday's only.. Direction paling senang from Tawakal Hospital just go straight until u nampak building putih (shoplots  ada Chatime,Dewan Kampung Pengantin).. jgn sampai miss till Festival mall to Danau Kota tu.. Building dia next to Columbia Restaurant...

First sampai,we were greet with salam..quite surprise coz slalu tempat lain usually will greet with welcome sekuat-kuatnya kan..

So belek2 menu we order beef nachos and baked makaroni for appertizer,main course pizza,lamb shoulder,chicken sizzling, special beef brger and kids fettucine carbonara.. Balik umah esok pagi2 i dah pakai pb korset ketat-ketat kasi bakar lemak dinner..huhu...

Overall review:
1) All the foods mmg sedap same standard dgn Chilis with cheaper price and bigger portion..
2)The staffs semua friendly and the service cepat... We ask a candle letak atas our desert choc brownies with ice cream(this is sooo sedap to the max), and they surprise us with all the staffs sings happy birthday acapella style.. Not even birthday boy surprise,i pun tersurprise.
3)Parking quite pack kt area tu but ada reserved parking for their customers.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...